Seminaret «Ta del – ikke dvel» vel gjennomført

Tirsdag 12. april presenterte vi endelig resultatene fra den landsdekkende OECD undersøkelsen om Finansiell kompetanse på seminaret «Ta del – ikke dvel». Resultatene ble kombinert med en rekke spennende foredragsholdere. Taler og presentasjoner fra samtlige kan du se her.

Siv Jensen foran STG
Finansminister Siv Jensen

Finansminister Siv Jensen åpnet seminaret. Hun understreket at vi ikke bare er i en omstilling i norsk næringsliv. Vi er også inne i en privatøkonomisk omstilling. Tilstrekkelig finansiell kompetanse blant befolkningen er dermed svært viktig for både fremtiden og den tiden vi er inne i nå.

Les åpningsinnlegget til finansministeren

Deretter fortalte Idar Kreutzer fra Finans Norge hvor viktig det er med mer pensum om personlig økonomi inn i skolen, før Dr. Adele Atkinson fra OECD ga oss bakgrunnen for den landsdekkende undersøkelsen vi har gjennomført. Til alt hell fikk vi også se litt om hvordan Norge ligger i forhold til andre land, både når det gjelder finansiell kunnskap og finansiell adferd. Den fullstendige internasjonale undersøkelsen legges frem senere.

Finans Norge – Personlig økonomi inn i pensum

OECD – Measuring financial literacy by Dr Adele Atkinson

Høydepunktet for seminaret var likevel for både AksjeNorge og våre samarbeidspartnere Agderforskning, Finans Norge og Finansforbundet å legge frem funnene fra undersøkelsen. Vi kan mye i Norge, men det er likevel store forskjeller blant befolkningen med en gang det kommer vanskeligere spørsmål som omhandler renter, inflasjon, risiko og avkastning. Unge, de med lav utdannelse og inntekt, samt kvinner gjør det generelt mye dårligere i undersøkelsen enn de øvrige. Oppfordringen fra dagen er å få mer kunnskap inn gjennom skolen for å utjevne disse forskjellene.

Agderforskning – Norske resultater – finansiell kunnskap og adferd blant befolkningen

Ettermiddagen ble avsluttet med fokus rettet mot hva vi kan gjøre for at de som allerede er voksne skal kunne få tilstrekkelig kompetanse. Programleder fra luksusfellen og forbrukerøkonom Silje Sandmæl fra DNB ga gode praktiske eksempler på hvordan livssituasjonen kan endre seg for de som havner i økonomiske utfordringer. Avslutningsvis diskuterte LO, NHO og Finansforbundet om arbeidsgiver kan ha en rolle i å formidle denne kunnskapen til sine ansatte.

Praktiske eksempler ved Silje Sandmæl

AksjeNorge er svært glade for å ha fått mulighet til å utføre denne viktige undersøkelsen i Norge. Vi håper og tror at den kan bidra til økt fokus på en samordnet satsning på økt finansiell kompetanse i Norge.

Undersøkelsen er utført med støtte fra Finansmarkedsfondet og i samarbeid med Agderforskning, Finans Norge og Finansforbundet.