Usikkert, men lyspunkter

Bildet over er tatt på Alfred Bergs seminar 19.mai 2022. Du ser fra venstre: Paul Harper (DNB), Erica Dalstø (SEB), Kristian Tunaal (Alfred Berg) og Kristoffer Sønnervik (Alfred Berg)

Utfordringene vi står ovenfor er mange. Fredag overrasket Kina markedet ved å kutte rentene fra 4,60% til 4,45% (det motsatte av hva «alle» andre gjør,- som øker rentene). Dette er den kinesiske sentralbankens måte å forsøke å stimulere økonomien på mens de nå går inn i nye perioder med full nedstengning. Flere av de store kinesiske byene og havnene er stengt ned som betyr at varer produseres ikke og at varer går ikke ut av havnene som før.

Svært forenklet har vi følgende temaer å følge med på og som vil påvirke finansmarkedene i tiden som kommer:

Ekspertene i tvil, kvalitet har aldri vært viktigere

Torsdag var vi på to ulike seminarer med makroanalytikere, forvaltere og aksjestrateger. Og fedag hadde Holberg sitt event om dagligvarepriser med Orkla.

Essensen fra begge events torsdag er at alle er enige i at vi er i en vanskelig tid. (Det ene seminaret var med Alfred Berg og vi håper å kunne dele lenke til dette ganske snart.)

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets mener det er på tide å være sær og velge kvalitetsaksjer. Han viste til kvartalsrapportene fra selskapene for første kvartal og at mange selskaper faktisk leverte bra eller bedre enn hva som var ventet. Det er lyspunkter der ute, men man må være selektiv. Han og senior porteføljeforvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg er enige i dette og hva de mener er kvalitetsaksjer i en urolig tid. De delte innsikt og sine syn på Alfred Bergs seminar torsdag.

– Nå får vi grundig testet det å være langsiktige investorer, hørte vi senior porteføljeforvalter i Alfred Berg si på spørsmål om hva han tenkte fremover. I hans nordiske aksjefond Gambak Norden er han overvektet i Energi og Materialer, og har siste tiden også økt i disse. Indirekte er han da undervektet i øvrige sektorer. Mye av årsaken handler om at usikker fremtid og fortsatt knapphet på energi og materialer (innsatsfaktorer).

De aller fleste som investerer i aksjemarkedet gjennom aksjer på børs eller i aksjefond er relativt langsiktige investorer. Vi hører fra norsk forvaltere at privatpersoner er relativt stabile investorer og mange har ikke gjort særlige endringer til tross for store internasjonale fall.

Aksjestrateg Paul Harper fra DNB Markets snakket videre  om at vi er sent i syklen og hvordan velge kvalitetsaksjer. Han ser etter:

  • stabil inntjening
  • solid balanse
  • bra ledelse

Også han velger heller verdi-aksjer fremfor vekstaksjer (typisk på Euronext Growth). Nedenfor ser du et bilde fra hans presentasjon som kan være interessant. Dessverre tatt med mobil og derfor dårlig oppløsing (lenke til foredraget kommer neste uke).

Usikkert makro- og geopolitisk bilde

Russland og situasjonen i Ukraina er høyst usikker hørte vi både hos Alfred Berg og på VFFs Fondsdag (bransjeevent).

Sjefstrateg Erica Dalstø i SEB måtte advare publikum før hun fortsatte sitt foredrag: –  Den amerikanske sentralbanken FED har aldri i historien tidligere klart å halvere inflasjonen uten å ramme amerikansk økonomi. (Merk at amerikansk inflasjon er på 8,3%).

– Totalt sett er det stor fare for stagflasjon, men allikevel er det mye som kan gi en «soft landing», fortsatte hun og viste til sterkt arbeidsmarked, høy sparerate, lavere gjeldsgrad i husholdningene og at mange selskaper klarte seg bra.

Senere samme dag gjennomførte VFF sitt årlige fonds-bransjetreff og temaene var alt fra bærekraft til passiv vs aktiv forvaltning. Spesielt inviterte var bl.a. Russlandsekspert Julie Wilhelmsen fra Nupi.

– Vesten mot resten, hørte vi Julie Wilhelmsen oppsummere den spente situasjonen i Ukraina på VFFs Fondsdag (bransjeevent). Det er lett å tro at hele verden er imot hva Russland gjør, men saken er ikke slik. Mange sitter med bitre erfaringer fra når Vesten ikke bistod deres land i krise. Derfor Vesten mot Resten. Salen satt igjen med et ganske uklart og dystert syn på fremtiden.

 

Forbehold:

AksjeNorge har ingen analyseavdeling og mener således ikke noe om en aksje eller et marked er mer eller mindre fordelaktig å investere i. Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investerte beløp. Det er viktig å sette seg inn i hvilken risiko du tar før du investerer. Og du må selv sette deg inn i de regler som gjelder for deg. AksjeNorge gir ikke personlige råd om hverken skatt og investeringer. Feil kan forekomme i artiklene og grafene våre, siden mye er manuelt tilpasnings-arbeide. Det vi skriver på våre nettsider eller deler i webinarer og seminarer er generelle betraktninger. Vi håper allikevel at våre artikler, innlegg, videoer og webinarer er til nytte. Vær kildekritisk, lytt til eksperter fra finansnæringen, bruk banken din og sett deg godt inn i relevant informasjon før du gjør investeringer. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko.