Kick-start-sparing i julegave

De fleste nordmenn sparer fortsatt mest på bankkonto. Mange sier det handler om lav kunnskap eller liten sparekapital. Men du kan kjøpe fond for så lite som en 100-lapp og da er mye gjort. Du trenger heller ikke være aksjeekspert for å spare i fond eller aksjer.

Ved å gi bort fond eller aksjer i gave, kan du bidra til økt interesse for langsiktig sparing. Kanskje noe for samboer, ektefelle eller barn/barnebarn? Kommende generasjoner trenger å spare mye på egenhånd. Mange kommer ikke i gang fordi de føler det er komplisert, men ved å starte for noen med mindre beløp, kan interessen komme med erfaring over tid. Med dagens teknologi er det lett å få oversikten på selv en smarttelefon, også for de yngste.

Se også: Se opptak av aksje-webinarer fra desember >

Ofte hører vi om folk som vil gi aksjer eller fond i gaver men sier at det tar lang tid fordi man trenger personnumre og underskrifter. Men det finnes faktisk én måte å gjøre dette enklere på: Du kan opprette en Aksjesparekonto i ditt navn som du øremerker mottakeren (valgfritt).

Du kan eie mange Aksjesparekontoer.  Du selv kjøper da utvalgte aksjer eller aksjefond du vil mottakeren skal få. Når Julaften nærmer seg, skriver du ut et bilde fra nettbanken din og legger ved et hyggelig kort. Den praktiske overføringen kan dere gjøre etter jul når alle har bedre tid.

Derfor foreslår vi Aksjesparekonto

Dette er super-enkelt å opprette i nettbanken og helt gratis. Aksjesparekonto er en samlekonto for dine aksjer og aksjefond.

 • Her får du utsatt skatt på gevinst og utbytte.
 • Du kan enkelt bytte mellom aksjer og fond
 • Du har et enormt spareunivers å velge i mellom
 • Ingen bindingstid. Hvis ikke mottaker ønsker sparingen, kan det selges på dagen og pengene er tilgjengelig ca 2-3 dager senere.
 • Du kan flytte aksjesparekontoen til den tilbyderen du ønsker

Så lenge vi ikke har arveavgift i Norge, kan du lett gi bort en Aksjesparekonto.
Les mer om Aksjesparekonto >

Merk at Nordnet og noen andre aktører har alternativer til Aksjesparekonto som er like interessante. Ta kontakt med banken din og sjekk hva som passer i ditt tilfelle.

Last ned ferdige kort

For å gjøre det ekstra enkelt har vi brukt Adobe Spark til å lage noen enkle kort du kan bruke. (Høyre klikk på bildet og lagre)

           

Slik går du frem når det skal stå i ditt navn (inntil du overfører i gave)

 • Gå inn i nettbanken din
 • Trykk på opprett / bestill (ny) Aksjesparekonto
 • Aksjesparekonto opprettes med 3 underkontoer: En for kontanter (som trengs når du skal kjøpe fond/aksjer), en for oppbevaring av aksjene og en for oppbevaring av aksjefondene.
 • Fyll opp ønsket gavebeløp til Aksjesparekontoen
 • Legg inn ordre om kjøp av aksjer eller fond
 • Etter et par dager er fondskjøpene gjennomført og synlige i nettbanken. Aksjer synes umiddelbart (husk å spre risikoen på flere aksjer).

Forslag: Print ut bilde fra nettbanken og legg ved et hyggelig kort om at nå har du startet fonds-sparingen. Husk å legge ved nettadressen til www.aksjenorge.no slik at mottaker kan lære mer om sparing i aksjer, fond og til pensjon.

Når julen er over, kan dere kontakte banken og flytte aksjesparekontoen over til mottakeren.

Slik går du frem når det skal stå i mottakers navn

Her er rutinene litt ulikt mellom de ulike tilbyderne (banker, meglerhus, fondsforvaltere)

Hvis mottakeren er ditt eget barn under 18 år

Da kan du opprette i fellesskap med den andre forelderen i nettbanken. All signering skjer digitalt. Du må bare sørge for at den andre forelderen er klar over hva som skjer og sikrer digital signering i tid. Merk allikevel at de fleste foreldre liker å ha kontoen i sitt navn slik at man enklere kan bytte fond og aksjer senere. Og når barnet blir 18 år kan de overføre Aksjesparekontoen til barnet.

Hvis mottakeren er annen voksen

Ingen kan bare opprette en konto eller et kundeforhold for andre voksne (med unntak av verger). Siden mottakeren må bekrefte at de ønsker motta, må du mest sannsynlig opprette en Aksjesparekonto i ditt navn og gi bort ved overføring senere når du har personnummer og bankforbindelse.

Lykke til

Sett deg godt inn i hva Aksjesparekonto er før du starter prosessen. Du finner god informasjon hos alle tilbyderne. Ofte stilte spørsmål >

Husk at selv om et fond eller en aksje har gått veldig bra den siste tiden, er ikke det en garanti for fremtidig utvikling. Og investeringer i aksjer og fond medfører risiko for tap av deler eller hele investeringen på grunn av kurs-svingninger. Sprer du risikoen på flere aksjer eller i et bredt aksjefond (dvs. global spredning på tvers av sektorer), er risikoen betydelig mindre for tap (av hele eller deler av beholdningen). Du vil oppleve svingninger i verdi og derfor anbefales normalt sparing i aksjer og fond for langsiktig sparing. Ved kjøp av aksjer tilkommer kurtasje-gebyr for transaksjoner og for fond tilkommer årlige forvaltningskostnader. Alt dette opplyses det om når du kjøper verdipapirer.

God jul og lykke til med smart julegave!