Global Money Week (GMW) arrangeres årlig i mer enn 150 land og engasjerer mer enn 32 millioner barn og ungdom. AksjeNorge er driver for aktivitetene i Norge.

Global Money Week er et globalt initiativ i regi av den nederlandske organisasjonen Child & Youth Finance International (CYFI).

For 2023 skjer aktivitetene skjer 20. – 26.mars. Det meste vil skje web-basert men godt planlagte skolebesøk vil være mulig.

Dette er syvende året på rad AksjeNorge arrangerer Global Money Week i Norge, selv om 2020, 2021 og 2022 ble i mindre skal grunnet pandemien.

Med våre aktiviteter under Global Money Week ønsker vi å skape engasjement hos barn og unge, primært i ungdomsskolen og på videregående. Husk allikevel: Det er ingen aldersgrense for å lære barn om personlig økonomi.

Tema for 2022 var “Build your future, be smart about money”

Tema for 2023 er enda ikke klart men sidene vil oppdateres så snart vi vet mer.

Vi vil jobbe med informasjonsmateriell for bruk i klasserommet eller i hjemmet med egne barn og ungdommer.

Vi forenkler til norsk: «Påvirke din egen fremtid, spar smart i dag.» Temaet fanger opp viktigheten av å tenke på sin egen fremtid når man tar økonomiske beslutninger.

«Learn. Save. Earn.»

Dette er Global Money Weeks motto, og bedre forklart på norsk:.

  • Lære – Lære å håndtere penger klokt og bygge grunnlaget.
  • Spare – Forstå verdien av å spare for å få gode sparevaner for fremtiden.
  • Tjene – Forstå hvordan kunne forsørge seg selv, om forholdet mellom inntekt og utgift.

Initiativet har som mål å sette fokus på finansiell kunnskap og lære unge mennesker om penger, det å skape seg en inntekt, komme i jobb og spare, gjennom engasjerende aktiviteter i klasserommet, i grupper eller i hjemmet.

Det er primært lærere vi henvender oss til, men foreldre oppfordres også til å ta økonomi-praten over middagsbordet. Forskning viser nemlig at barn som tidlig lærer om økonomi og starter sparing fast, har bedre forutsetninger for å bringe gode økonomiske vaner videre som voksne. Og visste du at flere gutter enn jenter sier de lærer om økonomi hjemme?

Skap rom for diskusjon og refleksjon

Det er begrenset hva man rekker på en skoletime, men ungdom er kloke og nysgjerrige. Det er tross alt bedre å så noen frø, enn ingen. Det er flere forslag i materialet vi deler her. Finn det du tror vil passe dine elever, eller bruk det som inspirasjon. Noe av materialet er utviklet av GMW internasjonalt og var opprinnelig på engelsk og tilpasset en global økonomi, og det kan med fordel justeres noe ifht. norsk velferdsøkonomi. Annet er laget av AksjeNorge eller andre organisasjoner her i Norge.

Det er når elevene får jobbe med personlig økonomi i praksis, at vi ser læringen får effekt. Så gjør rom for gruppearbeid og diskusjon! Lykke til!

 Se tidligere materiale her >

Ønsker dere få skolebesøk?

Tidligere år har AksjeNorge sammen med Oslo Børs, invitert samarbeidsskoler med elever i VG2 og VG3 til omvisning av børsbygget og presentasjoner av både børs og finansmarkedene. Børs-bygningen er for tiden under ombygging og derfor ikke mulig å besøke, men vi i AksjeNorge kan komme på et par skolebesøk , primært i Videregående skole i kort nærhet til Oslo.

Det er begrenset hvor mange vi rekker å møte denne uken, men «først til mølla»-prinsippet gjelder, så ta kontakt på post@aksjenorge.no for å melde din interesse. Vi gjør skolebesøk ellers i året også.

Sosiale medier

Hvis dere deler aktiviteter dere gjør i sosiale medier så bruk gjerne de internasjonale hashtag’ene #GlobalMoneyWeek2019 og #GMW2019. På samme hashtags kan du se hva andre gjør.

Lykke til og husk å ha det gøy!

 

Kontakt

Daglig leder i AksjeNorge: Kristin Skaug
kristin.skaug@aksjenorge.no