Global Money Week (GMW) arrangeres årlig i mer enn 150 land og engasjerer mer enn 32 millioner barn og ungdom. AksjeNorge er driver for aktivitetene i Norge.

Global Money Week er et globalt initiativ i regi av den nederlandske organisasjonen Child & Youth Finance International (CYFI). Årets aktiviteter skulle være 25. – 31. mars, men er utsatt pga. korona-situasjonen. Dette er femte året på rad AksjeNorge arrangerer Global Money Week i Norge. Vi ønsker å skape engasjement hos barn og unge, primært i ungdomsskolen og på videregående. Husk allikevel: Det er ingen aldersgrense for å lære barn om personlig økonomi.

Learn. Save. Earn.

Årets tema bygger på temaet fra 2017 (Money Matters): Learn – Save – Earn, eller på norsk:.

  • Lære – Lære å håndtere penger klokt og bygge grunnlaget.
  • Spare – Forstå verdien av å spare for å få gode sparevaner for fremtiden.
  • Tjene – Forstå hvordan kunne forsørge seg selv, om forholdet mellom inntekt og utgift.

Initiativet har som mål å sette fokus på finansiell kunnskap og lære unge mennesker om penger, det å skape seg en inntekt, komme i jobb og spare, gjennom engasjerende aktiviteter i klasserommet, i grupper eller i hjemmet.


Det er primært lærere vi henvender oss til, men foreldre oppfordres også til å ta økonomi-praten over middagsbordet. Forskning viser nemlig at barn som tidlig lærer om økonomi og starter sparing fast, har bedre forutsetninger for å bringe gode økonomiske vaner videre som voksne. Og visste du at flere gutter enn jenter sier de lærer om økonomi hjemme?

Skap rom for diskusjon og refleksjon

Det er begrenset hva man rekker på en skoletime, men ungdom er kloke og nysgjerrige. Det er tross alt bedre å så noen frø, enn ingen. Det er flere forslag i materialet vi deler her. Finn det du tror vil passe dine elever, eller bruk det som inspirasjon. Noe av materialet er utviklet av GMW internasjonalt og var opprinnelig på engelsk og tilpasset en global økonomi, og det kan med fordel justeres noe ifht. norsk velferdsøkonomi. Annet er laget av AksjeNorge eller andre organisasjoner her i Norge.

Det er når elevene får jobbe med personlig økonomi i praksis, at vi ser læringen får effekt. Så gjør rom for gruppearbeid og diskusjon! Lykke til!

 Finn og last ned materiale her >

Besøke Oslo Børs eller få besøk?

Tidligere år har AksjeNorge sammen med Oslo Børs, invitert samarbeidsskoler med elever i VG2 og VG3 til omvisning av børsbygget og presentasjoner av både børs og finansmarkedene. Ungdomsorganisasjoner har også vært invitert til å ta del. Vi tar gjerne imot klasser i år også,  også fra Ungdomsskolen.

Det er begrenset hvor mange vi rekker å møte denne uken, men «først til mølla»-prinsippet gjelder, så ta kontakt på post@aksjenorge.no for å melde din interesse. Vi gjør skolebesøk ellers i året også.

Sosiale medier

Hvis dere deler aktiviteter dere gjør i sosiale medier så bruk gjerne de internasjonale hashtag’ene #GlobalMoneyWeek2019 og #GMW2019. På samme hashtags kan du se hva andre gjør.

Lykke til og husk å ha det gøy!

 

Kontakt

Daglig leder i AksjeNorge: Kristin Skaug
kristin.skaug@aksjenorge.no